Robert Mapplethorpe, “America’s own Tom of Finland”

In Finland, the works of Mapplethorpe bring to mind our national treasure Tom of Finland, who also depicted gay culture in the 1970s and ’80s. The Kiasma exhibition does in fact contain drawings by Tom of Finland and also a portrait of Tom of Finland (alias Touko Laaksonen). The men met each other in the late 1970s, when several exhibitions of Laaksonen’s work were being done in the United States. They admired each others’ works: Mapplethorpe owned several of Laaksonen’s drawings, and Laaksonen drew Mapplethorpe’s portrait.

Suomessa Mapplethorpen teokset aiheuttavat mielleyhtymän kansallisaarre Tom of Finlandiin, joka hänkin kuvasi homokulttuuria 1970- ja 1980-luvuilla. Kiasmassa näyttelyyn onkin lisätty sekä Tom of Finlandin piirustuksia että Mapplethorpen muotokuva Tom of Finlandista eli Touko Laaksosesta. Miehet tapasivat toisensa 1970-luvun lopulla, kun Laaksosen töistä järjestettiin Yhdysvalloissa näyttelyitä. He ihailivat toistensa töitä: Mapplethorpe omisti useita Laaksosen piirroksia, ja Laaksonen piirsi Mapplethorpen muotokuvan.

hs-logo-60LUE AINO FRILANDERIN KOKO ARTIKKELI HELSINGIN SANOMISSA

 

 

 

Photograph of Robert Mapplethorpe by Touko Laaksonen

Photograph of Robert Mapplethorpe by Touko Laaksonen


Leave a Reply